Hoe zijn wij beschermd tegen ransomware

Het nieuws staat de laatste tijd bol van berichten met betrekking tot ransomware en bedrijven wier (computer)systemen door een variant van dit fenomeen in gijzeling worden gehouden. Helaas is besmetting niet 100% te voorkomen, maar alle betrokken partijen zijn bewust en zeer actief gericht op de bescherming van uw gegevens.

De afgelopen maanden heeft The Courseware Company onderzocht wat deze bedreiging voor onze gehoste klanten betekent.

Onze hosting provider Proserve geeft aan dat de gehoste omgevingen veilig zijn en wel om de volgende redenen:

• De poorten van de servers die doorgaans door ransomware worden misbruikt, staan dicht in de hardware firewalls binnen onze infrastructuur.
  • Er worden regelmatig patches gedraaid die spoedig, na de release datum door Microsoft, op onze servers worden geplaatst. Hierdoor zijn we binnen een aantal weken weer optimaal beveiligd.
  • De systemen zijn uitgerust met de laatste releases van de virusscanner. Zodra een variant dus bekend is en opgespoord kan worden, zal de virusscanner dit detecteren en verwijderen.
  • Enkel gekwalificeerd en geautoriseerd personeel heeft toegang tot de servers. Zij zijn op de hoogte van de risico's en weten hoe hiermee om te gaan.
  • Normaal gesproken wordt ransomware geactiveerd door een besmette link aan te klikken in de mail, Microsoft Word, etc. Omdat deze programma's niet gebruikt mogen worden op de servers zelf, zal dit niet tot problemen kunnen leiden.
  • Van alle systemen worden dagelijks backups gemaakt. Hierdoor is het systeem dus te herstellen naar het laatste backup moment van voor de gijzeling.

Nadrukkelijk willen we hier vermelden dat wij helaas (nog) niet geheel kunnen voorkomen dat besmette documenten op onze servers worden gezet door gebruikers van onze leeromgevingen of wiki's. Zou een eindgebruiker een dergelijk besmet document downloaden en openen, dan bestaat dus het risico dat de PC van de eindgebruiker in gijzeling wordt genomen (en vrij snel daarna ook uw bedrijfsnetwerk). Een goede instructie en bewustwording van uw medewerkers en klanten blijft dus ook in deze cruciaal.