Articulate Storyline/Studio: HTML5 Tips

Veel e-learning content wordt niet alleen in Flash ontwikkeld maar ook in HTML5. Deze pagina bevat een aantal specifieke tips voor HTML5 en Articulate Storyline maar ook een paar algemene "best practices".

Voor alle devices, browsers en e-learning tools is HTML5 een nieuw en bewegend doelwit. Hoewel de HTML5 output van Storyline bij elke release steeds beter wordt, zijn er een paar aandachtspunten. De onderstaande tips hebben zowel betrekking op de kwaliteit van de output als de snelheid van het eindresultaat.

HTML5 Tips voor Articulate Storyline

Hieronder hebben wij een aantal tips verzameld. Een aantal tips zijn specifiek voor Android of iOS. Bedenk echter dat HTML5 support tussen browsers en versies van browsers verschilt - ook op desktop PC's.

Testen

• Test, test en test nog eens TIJDENS de ontwerpfase (ook voor desktop);
  • test de output op een webserver  of LMS  (in plaats van lokaal of binnen Storyline);
  • als u ontwikkelt voor iOS of Android - test de publicatie op het betreffende device;
  • Android ondersteuning is nieuwer dan iOS; verwacht meer testwerk
  • verwacht niet dat alles (snel) werkt op oudere devices (iPad 1/2);
  • vermijd auto-start triggers  bij de media - deze niet worden ondersteund in iOS;
  • gebruik altijd de laatste update van de Storyline.

Ontwerp

Hou het ontwerp zo eenvoudig mogelijk met name van de Slide Master:

• Beperk het aantal triggers;
  • beperk het aantal layers;
  • beperk het aantal variabelen;
  • beperk het aantal afbeeldingen.

Content

• Converteer  alle video's (vooraf) naar mp4. Denk hierbij ook aan de resolutie van de video (hogere resolutie, resulteert in grotere bestandsgrootte en langere laadtijden).
  • Zet afbeeldingen  om van PNG naar JPG  om bestandsgrootte te beperken maar bekijk vooraf of dit winst oplevert. Bij foto's is dit meestal het geval. Bij schermafbeeldingen en illustraties vaak niet.
  • Let op met het gebruik van variabelen in tekstvelden. Opmaak en lettergrootte van tekstveld kunnen na publicatie anders zijn.
  • Probeer de content  zoveel mogelijk op te knippen en plaats nieuwe hoofdstukken/onderwerpen in nieuwe scenes (laadtijd neemt toe bij grote scenes).