Lectora Online: Wat is er nieuw in versie 2?

Ribbon

Lectora Online heeft een herkenbare lay-out met dezelfde menubalk als Microsoft Office.

File Ribbon

Hier vind je het ‘bestand menu’, waarvan uit je makkelijk kunt navigeren naar importeren en exporteren.

Nieuwe mogelijkheden:

• Het is nu mogelijk om een volledige PowerPoint presentatie te downloaden en zo snel een nieuwe module te ontwikkelen.
  • Bij het maken van een nieuw project kan je nu kiezen uit veel verschillende templates en vooraf vastgestelde ‘Themes’.

Home Ribbon

Gebruik de ‘Home Ribbon’ om objecten of tekst toe te voegen of een module te  publiceren.

Nieuwe mogelijkheden:

• Gebruik de ‘dynamic Quick Insert knop’ om met één klik de meest voorkomende objecttypes toe te voegen.
  • Via het dynamische ‘Paste’ icoon is het mogelijk om de objecten te plakken die op je klembord staan.
  • Opties voor uitlijnen: het is nu ook mogelijk om onderaan het scherm objecten te rangschikken (gebruik de ‘Ctrl’ toets om meerdere objecten te selecteren).
  • Met het vernieuwde kleurpallet kan je kleurpaletten maken van zowel gebruikte kleuren als kleuren die opgeslagen zijn.
  • Publiceren: door te klikken op ‘Publish’ zie je de verschillende publicatie mogelijkheden. Nieuw is de optie om te publiceren naar Tin Can.
  • Text Styles voor Form Objects: overschrijf de tekstvelden op de pagina met en unieke stijl voor ieder tekstveld.

Design Ribbon

Met de ‘Design Ribbon’ kan je de look en feel van de module aanpassen. Zoals de achtergrond, animaties, tekst, opmaak en kleuren.

Nieuwe mogelijkheden:

• Selecteer makkelijk en snel formats van pagina's voor verschillende devices en apparaten zoals de Iphone en tablets.
  • Er zijn verschillende professionele templates (Title Themes) beschikbaar inclusief achtergrond en standaard navigatieknoppen.

Insert Ribbon

Gebruik de ‘Insert Ribbon’ voor het toevoegen van verschillende objecten in je titel, zoals afbeeldingen, video's en audio.

Nieuwe mogelijkheden:

• Smart-Text Objects: hiermee kun je met één klik datum, tijd, pagina titels, paginanummers en dynamische pagina titel toevoegen.
  • Tabel: door te klikken op ‘table’ voeg je in een keer een tabel toe in je module.
  • Timer: de timer kan gekoppeld worden aan een video of audio.
  • Attachment: hier kan je een attachment bijvoegen. De attachment wordt standaard in een nieuw venster geopend en is via een actie aan te roepen.
  • Reference list: het is nu mogelijk de achtergrond en tekst van de "Reference list" aan te passen.
  • Mobile-Friendly Audio/Video: het is mogelijk om audio en video geschikt te maken voor telefoon en tablet doordat je altijd kan converteren naar mp3  of mp4. Klik hiervoor op de betreffende video of audio en selecteer bij de properties ‘Convert to mp4’.

Tools Ribbon

Gebruik de ‘Tools Ribbon’ voor het aanpassen van de variabelen en bronnen.

Nieuwe mogelijkheden:

• De nieuwe knop voor variabelen maakt het gebruikt van variabelen makkelijker.
  • Onder ‘Tools’ vind je de mogelijkheid om notities toe te voegen. Maak een 'Note stijl’ door de klikken op het ‘Add Note menu’. Je kunt verschillende notes van elkaar onderscheiden door de stijl aan te passen zodat de notities niet door elkaar gehaald kunnen worden.
  • Pixlr Image Editing: Hiermee maak en bewerk je .PNG en .JPEG bestanden.
  • GoAnimate Character Videos: link direct naar je "GoAnimate account" om video's toe te voegen en te bewerken. Een GoAnimate account kost 39 dollar per maand. Op de site kan je een goanimate.com kan je een account aanmaken.

View Ribbon

Met de ‘View Ribbon’ kun je de module bekijken in Lectora Online. Deze optie wordt gebruikt om de module te testen. Deze optie is ook nog steeds beschikbaar onderaan de pagina. Je vind hier de preview mode en de run mode. Voordeel van de run mode: je gaat door de module terwijl de Title Explorer nog zichtbaar is. Daarnaast zie je hier gride, guide en rulers die eerder onder de knop ‘Lay out’ beschikbaar waren.

Nieuwe mogelijkheden:

Het is nu mogelijk om via de knop Options de kleur van de gride en guides aan te passen en tevens de spacing tussen de grides aan te passen (deze is standaard ingesteld op 20).

Properties Tab

Als je een object aanklikt verschijnt automatisch de ‘Properties Tab’ van dit object, deze zijn nu makkelijker toegankelijk.

Nieuwe mogelijkheden:

• In het onderdeel ‘Appearance’ kan je gebruikmaken van CSS om de stijl van een object aan te passen.
  • Het is mogelijk om verschillende transities mee te geven aan objecten bijvoorbeeld het in vliegen van een afbeelding.
  • Voor video’s is hier de nieuwe optie events toe te voegen.
  • Je kunt ook bij een groep nu kiezen voor ‘Always on Top’.
  • Maak en bewerk eenvoudig XML files voor video's. Je kan aan audio en video bijschriften toevoegen. Deze bijschrift teksten worden weergegeven volgens de details die gespecificeerd zijn in een XML file. De audio player in Lectora online ondersteunt meervoudige bijschriften en vreemde talen ondertiteling bij audio bestanden. Verschillende eigenschappen van de teksten zij aan te passen met het ‘closed captioning’ XML file.

Size and Position Tab

De ‘Size en Position Tab’ verschijnt bij het aanklikken van een object en geeft je de optie snel en makkelijk de positie het formaat van een object aan te passen. Deze zijn ook rechtsonder te zien.

Action Tab

In de ‘Action Tab’ vind je alle mogelijkheden voor een actie. Deze tab opent zich als je een actie toevoegt of selecteert.

Nieuwe mogelijkheden:

• Een nieuwe pagina kan je als Pop Up openen door te kiezen voor de actie ‘Display Page In Pop Up Action’.
  • Voeg een variabele, bijvoorbeeld een gebruikersnaam of toets score direct in het veld "Change Contents" and "Display Message" toe.
  • Bij de ‘Go To Web Address’ actie wordt standaard een webpagina geopend in een nieuw venster.
  • De actie ‘Run Javascript’ zorgt er voor dat je snel en makkelijk een javascript kan toevoegen.
  • "Set As Empty" variabele. Deze zorgt ervoor dat de waarde van de een variabele leeg is.
  • Meervoudige ‘On select/Change’ acties zijn nu ook beschikbaar voor Forms en Form objecten. Hier kunnen condities aan toegewezen worden en zijn zichtbaar in de "Title Explorer view".
  • Acties kunnen nu ook toegevoegd worden aan het ‘Menu Object’. Bijvoorbeeld, trigger een "On Show" actie aan een ‘initially hidden menu’.
  • Het is nu mogelijke bestanden toe te voegen aan je HTML objecten zodat deze bij elkaar staan opgeslagen.

Title Resources and Shared Media

Je hebt snel toegang tot de bibliotheek door de buttons aan de rechterkant van het scherm.

Title Explorer

De Titel Explorer heeft dezelfde opzet als de vorige maar is uitgebreid met iconen die gelijk een helder overzicht geven.

Test & Survey Ribbon

Gebruik de ‘Test & Survey Ribbon’ om een toets en vragen toe te voegen.

Nieuwe mogelijkheden:

• Onder het question icoon kan je gelijk de soort vraag aanklikken die je wilt invoegen.
  • Selecteer de Multiple Response question voor meerkeuze vragen met meerdere correcte antwoorden.
  • Selecteer de ‘Number Entry question’ voor een invulvraag met cijfers.
  • Selecteer de kleur en dikte van de matching lijnen voor een betere look and feel bij de Matching question.
  • Je kan nu kiezen voor het toevoegen van een losse radio button group.
  • Alle vraag types zijn nu te gebruiken in Toetsen, Surveys  en als een vraag buiten de toets.
  • De meeste vraagtypes hebben nu standaard juiste en onjuiste feedback of feedback voor elke individuele antwoord optie.
  • Alle gescoorde vragen kunnen vaker gemaakt worden en hieraan kan uniek feedback gekoppeld worden.
  • De toets uitslag van een Drag and Drop, Matching en Likert vragen worden nu ook de keuze van de cursist weergegeven. Eerst waren dit alleen nummers.
  • Bij de Hot Spot vraag zijn nu ook zones voor juiste en onjuiste feedback.
  • Bij vragen is het nu mogelijk om een maximaal aantal pogingen in te stellen en hier feedback aan te koppelen.
  • Het is nu mogelijk om de resultaten van een test aan een Google Drive formulier toe te passen.
  • Het printen van certificaten is vereenvoudigd. Certificaten kunnen nu ook in ‘portrait’ stand geprint worden.