Lectora: TinCan/xAPI en Lectora

TinCan is een standaard waarmee leerervaringen vanuit verschillende plekken worden opgeslagen. Dit gebeurt in een Learning Record Store (LRS). Lectora kent veel mogelijkheden voor het wegschrijven van data naar xAPI, beter bekent als TinCan.

In dit artikel krijg je een kort overzicht van de mogelijkheden.

Lectora zal de volgende zaken automatisch doorgeven aan een LRS/ LMS:

• de course launch, wanneer de cursus gestart wordt
  • page view (als de functie bookmarking is geselecteerd)
  • interactie en score van vragen
  • toetsscores inclusief de waarde passed of failed

Lectora maakt het mogelijk flexibele statements te maken. Elk statement dat je doorgeeft bestaat uit een:

• 'Noun' dit is het wie gedeelte van de statement, welke gebruiker gemaakt van de cursus
  • 'Verb' dit gedeelte bepaald de soort/type actie wordt doorgezet
  • 'Object' dit laat zien welke actie is uitgevoerd door de gebruiker

Hoe maak je hier gebruik van:

• Selecteer in de Titleoptions AICC/SCORM/xAPI for LMS/LRS
  • Nu kan je een xAPI Statement toevoegen als een actie
  • Vervolgens kan je een verb selecteren, er zijn een groot aantal voorgedefinieerde verbs waaruit je kunt kiezen.
  • In het object vak schrijf je een tekst die je specifieke informatie geeft over wat je wilt doorgeven.

Bijvoorbeeld je wilt weten of een gebruiker een bepaalde pagina bezocht/ voltooid heeft in de module. Je maakt dan een actie aan met als verb completed en als object de betreffende pagina.

Let er op dat elke pagina, vraag en test in een module een unieke naam heeft, dit zorgt er voor dat het makkelijker is om data te analyseren.